Friday, February 1, 2013
Pčelinji vosak
Pčelinji vosak jedan je od prvih
voskova koji se koristio u prirodnoj kozmetici. Kao i svi voskovi,
štiti kožu od isušivanja, a prve kreme (pseudoemulzije) spravljale su
se s pčelinjim voskom još u doba stare Grčke. Tali se na
temperaturi između 61‐66 °C. Ima široku primjenu: balzami za usne,
kožu i tijelo, stabilizator emulzija (koemulgator), sapuni, izrada
svijeća. Postoje dvije komercijalne varijante ‐ žuti (nepročišćeni)
vosak, koji sadrži otopljene tvari iz drugih proizvoda pčela i najčešće
i ima miris koji podsjeća na med, te bijeli (pročišćeni) vosak koji se
dobiva iz žutog voska pročišćavanjem preko tvari koje vežu mirise i
boje. Bijeli vosak nema mirisa i koristi se kada postoji opasnost od
alergijske reakcije ili kada se želi izbjeći miris voska u kozmetici.
Labels:
pčelinji proizvodi
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment