Friday, February 1, 2013

Pčelinji vosak

Pčelinji vosak jedan je od prvih voskova koji se koristio u prirodnoj kozmetici. Kao i svi voskovi, štiti kožu od isušivanja, a prve kreme (pseudoemulzije) spravljale su se s pčelinjim voskom   još   u   doba   stare   Grčke.  Tali   se   na temperaturi između 61‐66 °C. Ima široku primjenu: balzami za usne, kožu i tijelo, stabilizator emulzija (koemulgator), sapuni, izrada svijeća. Postoje dvije komercijalne varijante ‐ žuti (nepročišćeni) vosak, koji sadrži otopljene tvari iz drugih proizvoda pčela i najčešće i ima miris koji podsjeća na med, te bijeli (pročišćeni) vosak koji se dobiva iz žutog voska pročišćavanjem preko tvari koje vežu mirise i boje. Bijeli vosak nema mirisa i koristi se kada postoji opasnost od alergijske reakcije ili kada se želi izbjeći miris voska u kozmetici.

No comments:

Post a Comment