Propolis kapi
Livadski med
Livadski med - je sakupljeno bogatstvo raznolikog ljekovitog bilja.
Livadski med svojim raznovrsnim sastojacima povoljno utječe na djecu u
razvoju, starije osobe, kao i sve one kojima je potreban oporavak i
dodatna energija.
Preporučuje se svakodnevna primjena. Livadski med jest med od raznog livadskog cvijeća pa mu je prema tome i djelovanje široko. Koristi se u dnevnoj prehrani, djece i starijih osoba.
Bagremov med
Bagremov med (bagrem, Robinia psedoacacia)
izrazito je svijetlo žute boje, blaga ugodna mirisa i okusa, lagan i
ukusan, preporučuje se djeci i rekonvalescentima. Bagrem potječe iz
Sjeverne Amerike, a njegove se šume prostiru na području panonske
regije. Voli pjeskovita tla. Šumari ga koriste u zasadima za zaštitu od
erozija. Cvjeta u prvoj polovini maja. Ovisno o reljefu i klimatskim
prilikama može cvjetati i mediti do kraja maja. Zbog svojih osobina
ubraja se u najcjenjenije vrste meda. Pomaže kod nesanice, umiruje previše nadraženi živčani sustav i otklanja posljedice nagomilanog stresa.
Mjesecima ostaje u tekčnom stanju i jedan je od vrsta meda koji vrlo
sporo kristalizira zato što u sastavu sadrži više fruktoze od glukoze.
Bagremov med dobar je za umirenje, kod vrtoglavice, nesanice i sličnih
smetnji. Preporučuje se uzimanje s čajem od kamilice jer se tako
pojačava djelovanje meda i čaja. Također je preporučljivo uzimanje
navečer prije spavanja.Kestenov med!
Kestenov med je taman, a tamna boja varira mu ovisno o podneblju i godini, prepoznatljivog je mirisa i izrazito karakterističnog, gorkastog okusa. Zbog svojih posebnih svojstava povoljno djeluje na cjelokupni probavni sistem. Potiče rad crijeva, olakšava rad jetre i žuči te štiti želučanu i crijevnu sluznicu. Kestenov med se preporučuje protiv bolesti probavnih organa: želuca, dvanaesnika, žuči i jetre. Med od kestena ima izvanredno djelovanje u oporavku kod žutice, poslije operacije žuči i sl. Preporučuje se još uzimanje s čajem od stolisnika, kamilice, šipka i majčine dušice.
Čajeve s medom od kestena treba uzimati nekoliko puta na dan i to 1 - 2 sata nakon jela.



No comments:
Post a Comment